www.cadouripentrucopii.ro

 
Importanta cititului pentru copil

Nu e niciodata prea devreme pentru un copil sa-i dechizi drumul catre a citi. O simpla discutie cu copilul tau il ajuta sa isi dezvolte vocabularul de care va avea nevoie la scoala sau cand va incepe sa citeasca. Specialistii recomanda sa incepem sa citim unui copil inca de la varsta de sase luni. Auzind mereu cuvinte ei devin mai familiari cu acestea. Astfel cea mai buna cale de a invata este de a citi unui copil.

Foarte importanta este atat  alegerea cartii cea mai potrivita pentru varsta copilului cat si gasirea celei mai creative cai de a-l face sa citeasca sau sa-i citesti.  Dragostea copilului pentru a citi va creste cand cuvintele din pagina vor prinde viata prin experienta sa.

Pentru a-ti ajuta copilul sa aiba dorinta pentru a citi, specialistii recomanda:  

- folositi sunete, gesturi si cuvinte care rimeaza, pentru a va ajuta copilul sa inteleaga si sa foloseasca limbajul

- sesizati-i cuvintele scrise in casa si in locurile pe care le vizitati (la supermarket de exemplu)

- petreceti timp ascultandu-va copilul si vorbind cu el

- luati cu voi carti si orice alte materiale scrise, oriunde plecati de acasa; veti oferi copilului o oportunitate de a-si ocupa timpul citind

- creati un spatiu linistit, un loc special in casa unde copilul sa citeasca, scrie si deseneze

- pastrati carti oriunde copilul le poate usor ajunge; biblioteca lui personala nu numai ca il va face sa se simta special dar ii va si comunica faptul ca cititul este important pentru el

- cititi  carti, ziare, reviste asa incat copilul sa vada ca cititul este important

- limitati-i timpul de vizionare la televizor.
Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru copil spre a va asigura ca isi va dori sa citeasca  este sa  ii cititi in fiecare zi. Timpul pe care il petreceti citind impreuna va crea o atmosfera si o legatura speciala intre voi si va deschide usa pentru un dialog continuu chiar si in perioada adolescentei.
 
Specialistii afirma ca citindu-i aveti oportunitatea de a-l invata noi cuvinte. De asemenea ei ne sugeraza si alte strategii de a stimula cititul de la varste fragede:
 

-          cand cititi carti cu imagini, punctati fiecare cuvant pe care il cititi, astfel incat copilul sa inteleaga ca acel cuvant este repezentat de imaginea pe care o vede

     -      cititii cartea favorita ori de cate ori aveti ocazia

     -     cititi carti pe tematici de copii variate: povesti, poeme, aventuri, SF-uri
 

Cu cat veti folosi mai multe strategii pentru a stimula cititul, cu atat mai multe sanse de a creste dragostea pentru citit a copilului dumneavoastra.

  

Inspirati-i pasiunea pentru invatat si citit!

 

 

 

 

 

POWERED BY ROMARG