www.cadouripentrucopii.ro

 

 
Ajutati-va copilul sa iubeasca cititul!

Este atat de important sa creem  un cadru adecvat care sa promoveze dragostea de carte.

Cititul este necesar nu numai pentru supravietuirea in lumea actuala, pentru depasirea barierelor imaginatiei si pentru o buna educatie dar si  pentru relaxare si amuzament, iar lista ar putea continua.

Cel mai important lucru pentru un parinte, care doreste sa aiba un copil caruia sa ii placa cititul, este sa ii arate cat de mult iubeste el sa citeasca; in primul rand parintele trebuie sa fie un exemplu personal. Ar fi bine ca in cursul zilei sa aveti o ora la care fiecare din familie sa citeasca. Ati putea alege jumatate de ora dupa ce copilul a venit de la scoala sau inainte de culcare. Oricum, fiti consecvent! Puteti crea o traditie citind cate un capitol inainte de culcare.

Cititi-i copilului, chiar si dupa ce este suficient de mare ca sa citeasca singur; este intotdeauna placut sa ai alaturi un parinte care sa iti citesca. Oferitii cartile de care v-ati bucurat in copilaria voastra.

Fiecare copil trebuie sa aiba in camera lui un colt pentru citit: o masuta cu veioza si o micuta biblioteca vor fi suficiente. Este spatiul sau intim, linistit, confortabil, curat. Dormitorul copilului ar trebui sa nu contina un televizor. Studiile au aratat ca simplitatea si curatenia ofera mintii liniste si putere de concentrare. Daca copilul dvs este mic poate ca cititul ar trebui sa se desfasore mai degraba in aceeasi camera cu parintii.

Oferiti copilului libertatea de a-si alege cartea singur. Nu-i limitati alegerea. Daca isi doreste sa citeasca o carte educationala,  o carte despre istoria muzicala, benzi desenate sau reviste incurajati-l. Scopul este ca el sa citeasca! Nu pedepsiti copilul luandu-i cartea inapoi.

Daca el alege cu precadere reviste sau alte materiale pe care nu le considerati consistente, puteti afla ce subiecte il intereseaza si gasi carti pe tematicile respective. De exemplu daca este interesat doar de revistele de muzica, ati putea alege o carte cu bibliografia muzicianului favorit, carti de istorie muzicala, carti care sa il invete sa compuna muzica, etc.

Sper ca ati gasit utile informatiile noastre. Nu uitati, familia care citeste impreuna, ramane impreuna.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

POWERED BY ROMARG